Проведе се XIX-тата среща на приятелите на ДиТра

14 юни 2018

Под мотото „Подкрепяме таланта на българските инженери“ премина 19-тата среща на приятелите на ДиТра. Най-мащабното събитие в областта на CAD/CAM и 3D решенията се проведе в периода 8-10 юни в гр. Банско и събра над 150 участници от различни индустрии, преподаватели и студенти. Тази година специален гост беше Джан Паоло Баси, изпълнителен директор на DS SolidWorks Corp, който за първи път бе в България. Той даде висока оценка на ДиТра, CAD/CAM център на ТехноЛогика, за постиженията й като представител на SOLIDWORKS през последните 20 години.

Г-н Баси и г-н Огнян Траянов, изпълнителен директор на ТехноЛогика, откриха събитието с презентации, посветени на четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0), която се характеризира не само с автоматизиране на производството, но и с изживяването, което клиентите получават, използвайки продукта. Това е т.нар. персонализация, която присъства в образованието, здравеопазването и други сфери от живота.

„Европа е била и трябва да остане центъра на индустриалната автоматизация. Купувайте, залагайте и инвестирайте в машини, ползвайте умни устройства, когато те наистина следват европейските стандарти“, посъветва присъстващите г-н Траянов.

За Джан Паоло Баси Индустрия 4.0 е своеобразен Ренесанс: „За първи път виждаме, че иновациите са за хората. Искаме да им помогнем да бъдат по-иновативни и да се фокусират върху въображението си. Мисията на SOLIDWORKS е да вдъхновява иновациите“.

На паралелна среща в рамките на два часа директори и собственици на фирми дискутираха заедно с Джан Паоло Баси възможностите на софтуера на SOLIDWORKS за подобряване на производителността и ефективността на производството, както и визията на компанията за развитието и прилагането на софтуера в ерата на четвъртата индустриална революция.

Друг елемент, който отличи 19-тата среща на приятелите на ДиТра, беше изложението на високотехнологични продукти, проектирани със SOLIDWORKS от клиенти на CAD/CAM центъра на ТехноЛогика. Милара Интернешънъл представи специализиран производствен робот, Ники Ротор Авиейшън – иновативния автожир „Калитея“, а студентите от ТУ-София, участници във Formula Student – състезателен болид. Екипът на ДиТра допълни палитрата от изделия с 3D принтер на Stratasys и 3D скенер на Creaform. Емоцията от възможността да се „срещнеш“ с подобен клас продукти, и то проектирани в България, докосна всички и даде повод за много разговори, дискусии, планове за бъдещето и много снимки.

Традиционно в програмата на конференцията бяха включени презентации от клиенти, които споделиха опита си, а експертите на ДиТра представиха новостите от SOLIDWORKS, CAMWorks, Creaform, Stratasys, FeatureCAM и Power Mill по атрактивен начин. Димитър Янчев, управител на Айгер Инженеринг, сподели виждането си за бъдещето и предизвикателствата пред инженерите. Той получи и отличието „За цялостен принос“ за разпространението и използването на SOLIDWORKS в България.

„Ние сме младите инженери на България, ние сме най-добрата ваша опция за бъдещи служители“. С тези думи започнаха своето представяне капитанът и зам. капитанът на отбора на ТУ-София в състезанието Formula Student. Те разказаха как са проектирали и създали болида и специално за участниците в събитието направиха първата му демонстрация „на живо“.

Годишните отличия на ДиТра отидоха при Милара Интернешънъл – „Комплексност“, Ники Ротор Авиейшън – „Иновативност“, Кодкий Технолоджис – „Технологичност“ и АК Магнит –
„Последователност.“

В традиционното състезание за най-добрите майстори на SOLIDWORKS – „Модел мания“, първото място зае неколкократният победител Александър Йорданов, който посъветва участниците да „чертаят повече“. На второ място се класира Николай Тодоров от Милара Интернешънъл, а на трето – Велин Костадинов от Айгер Инженеринг.

• Продукти и услуги